Tuesday, December 8, 2009

Breastfeed: menyenangkan or menyusahkan?

relax2.. aku bkn against BF pon.. i'm an avid supporter of BF.. alhamdulillah.. today is my 12th day of confinement.. my BM flows smoothly now at this moment of speaking.. first week tu mmg sgt menyeksakan.. my left nipple clogged resulted to swollen breast.. aku sampai demam sbb bengkak susu.. tp kugagahkan diriku untuk mengepam.. mule2 tu dpt 1 oz je.. the determination to BF adam has made me forget the pain.. so i pam the teteks religiously.. dpt la 70ml lbh.. alhamdulillah.. tp tu pon tak terkejar.. tak smp sehari aku pam susu.. susu itu sudah abes diminum si tecit ini.. baby boy org kate byk minum.. in emergency case mcm demam aritu.. en suami bancuhkan formula milk utk adam.. sowy adam.. mummy xlarat.. huhu.. adam campo2 gak minum susu ni.. sbb die kuat minum.. tp aku tanak biasekan die.. kalau dh tak boleh blah die merengek dan susu aku cam ikhlas tak ikhlas je kua.. barulah en suami bancuhkan formula milk utk adam..

my first attempt in pumping the milk religiously.. check the volume out.. huhu..

bought diz for a bargain.. hehe..

yesterday my friend came to my house b4 she off to have her honeymoon.. so we talked abt the goodness of BF.. she told me dat one of her relatives refuse to BF her child for no apparent reason.. and now the body is not so chantek anymo.. she also told me dat her frens dat support BF got their back-in-school figure aft 2yrs of BF.. i juz dun understand why still got ppl yg tanak BF anak die.. kalau susu kering tu takpe la.. nk buat macamane kan? one of my fren happen to kehabisan susu aft she finished her confinement.. dat is forgiven.. i mean ppl yg sgt MEMENTINGKAN bentuk teteks yg konon2 akan jatuh disbbkan BF tu sgt2 tak boleh blah la.. the teteks will SAG anyway la.. kau pakai la WACOAL or bra yg beribu2 pon hargenye.. sie2 la blaja psl Gravity ms skolah dulu kalau taktau ape fungsinye.. ataupon there are sum wifeys yg terlampau mengikut cakap suami die.. "yang.. takyah la BF.. nnt teteks tak cantek cam dulu.. nnt i tak stim tgk u dh.." wahaha.. rekaan semate2.. alhamdulillah.. en suami tidak begitu..

ok.. back to the subject.. BF xmenyusahkan.. during my pregnancy, aku dan en suami byk pegi informative talks.. u name it.. kt KL kitorg redah pegi, kt MS Garden pegi, kt KSH pon pegi, and last one kt Crazy Momy.. sume bercerite psl kebaikan BF.. mengecutkan rahim, put back into out figure (eventho it takes time kan?), and cut cost sumore.. none of them the experts yg ckp BF ni menyusahkan, buat teteks jatuh (it will fall off eventually), turn the suami off (aku rs suami bodoh yg gile sex je kate BF nih tak bagus).. yes i no.. ibu mane yg tanak menyusukan.. to those yg nk BF tu alhamdulillah.. ni yg aku rs terkilan tu.. yg MALAS and SGT MEMENTINGKAN badan tu.. hadulaaaa... what were u thinking? xyah kawen n beranak la camtu.. kucing pon bg anak die teteks.. inikan manusia yg ade akal fikiran.. dimanekah silapnye? *haih*

well.. enuff of me babbling abt BF.. bak kate Nabil.. lu pikir la sndiri..Justify Full

11 comments:

Yatt-ie & Sharon said...

jetttt..yat baru tau yester when met up with hanaaaa...congrats hunn!sgt comei n besau anak hang!!hehe....bf sangat best n continuela sampai u kering, imani tak dpt bf :( n slalu sgt sakit,kecian coz kecik2 dier dah mcm2 dah,kire khatamla segala selsema, batuk, demam etc dier tuee...yeayyy,dah ader babeiiii!!!:D

NHCH said...

Hello. Was bloghopping & came accross ur blog. Congratulations w ur newborn & good luck with breastfeeding... I'm 35 weeks pregnant & counting days for my baby's arrival. X sabar rasanya (",)

hartini said...

BF tu MMG bagus n tak dpt disangkal lg. Aku still Bf Wardiah smpai skrg wpun campur ngan susu lain. Aku cpt kurus pun sbb BF Wardiah n plus pkai bengkungla. Tp certain kes siibu terpaksa kasi susu lain sbb sianak x puas minum. Wardiah wpun baby girl tp dia sgt kuat minum n aku tak larat nak pam susu jer stiap masa, dulu tu blehla. Tp jet bkn semua baby yg dilahirkan reti menyusu, wardiah sgt tak pndai menyusu dulu, dia x suka nipple. Dlm seminggu awal tu aku kena ajar dia menyusu smbil dia meraung x nak.

hartini said...

Ader ke ibu yg x nak BF anak dia sendiri? Setahu aku semua ibu nak Bfeed anak dia sendiri. Aku dulu pernah kekurangan susu, Wardiah dah ngamuk sakan jd jln terbaik waktu tu kasi susu formula. Mula2 dah nak berputus asa sbb Wardiah x nak sbb susu sikit n aku x leh tengok dia nangis kelaparan (SEDIH GILA WAKTU TU), tp sbb ramai yg beri dorongan aku gagahkan juga minum pelbagai herba tuk bykkan susu. Puas aku cari cara nak bykkan susu n akhirnya berjaya. Aku sedih gila waktu tu sbb x dpt susukan Wardiah. Tp aku mlas nak ceter sgt sbb makin aku ceter makin sedih rasanya. Skrg aku tak sedih dah sbb Wardiah bfeed lg ngan aku n aku cdg nak teruskan smpai umurnya 2 thn. Bila anak Bf ngan kita potongan bdn kita akan kmbali semula tp kena gak exercise :)

sheffy said...

walaupun aku ni seorang ayah tp pengalaman aku agak banyak tentang baby ni sbb aku suka memerhati dan memang aku akui ada ibu yang xnak susukan anak dorg sendiri dengan alasan xde masa, nak jaga badan, xdpt spend time dgn suami n mcm2 lg... Alasan2 mcm tu mmg alasan bodoh pd aku... dh byk seminar ttg BF yg aku dh pegi n semua menggalakkan BF tp disbbkan kononnya kerjaya, kedudukan dan status seseorg ibu tu, maka dgn bodohnya dorg xnak BF walaupun Allah dh kurniakan dorg dgn susu bdn yg xternilai tu... yg plg penting, semuanya terpulang pd diri masing2 tp sblm nk buat apa2, fikir2la dlu sbb bkn semua org bertuah...

l i e y n said...

BF tu sangat penting...jangan berhenti BF selagi termampu...banyak sangat faedahnya...cakap2 negative jangan layan sangat. kita buat yang terbaik untuk anak2 kita. biasale for the first time mommy memang agak kekok nak Bf anak, baby pun sama but usaha tangga kejayaan....baguslah shef support BF. pada kak lieyn BF langsung tak menyusahkan, in fact u don't need to wake up during the wee hour to bancuh susu...baby kecik lagi kena le bangun gak n duduk untuk BF dia. nanti kalau dia dah besar sikit, boleh nyusu sambil baring. anak nenen, mommynya tido...sangat heaven!!!! hubby patut support BFing sebab it's good for baby sambil menjimatkan duit.kalau susu jett banyak, maybe u can invest for good n efficient breast pump... buat stok banyak2!!!! sekian, pendapat ikhlas dari seorang kakak n mommy...ahakssss

Intan Noorazlina said...

aku nak tulis ni je... different from my case (u know wat la kan)... regret gak coz cannot BF, but wat to do kan... to be cont...

renata said...

bgsla bf ni..anak akan dpt vitamin + imuniti bdn yg semulajd dr bf..xbangga ke klu anak kite membesar ngn bf kite sendiri??br la jd anak ibu..

hana_lalalala said...

mcm sakit je breastfeed. hahaha

jet, bestnye ada baby!!!

Mycerra said...

ur fren yg hbs susu lpas pantang tu sapa ek hahaha ... hbs kering sedey tau x dpt bg susu kat dia ... pam pon x bgs makes my teteks smaller ... n u know how big is mine kan hahaha

Alya Farhana said...

congrate madam zati!!!
chumel sngt!!!