Sunday, January 24, 2010

allergic???? tidakkkkkkk!!!!!!

sgt penuh mulut bayi ituhh..

uwaaaaa... haku slame nih tak penah ade allergic.. kalau ade pon.. aku allergic tgk lelaki hensem dan berpoket tebal.. lantas gatal2ku akan naekkk... mujur en suami memahami.. kerane die pon slain ade allergic kat certain food.. die juge allergic pd perempuan2 santek dan berambut pendek juge berteteks besar.. wahahaha.. nasib baik aku tergolong dlm kumpulan ittewww.. tapi bukan itu yg ku mahu ceritakan disini ye pepets..

na'a'a.. ini mmg takleh..

ehh.. gambar diatas adelah sekadar hiasan (motif???) slame ni family aku mmg tak penah ade allergic.. seme bnde bedal kecuali batu dan kayu.. akan tetapi.. setelah diriku berumah tangge dan mempunyai anak.. aku dh takleh makan sebarangan.. ms blk perak aritu.. aku 'ter'bedal makan udang.. and since i'm a breastfeeding-mommy... my lil munchkin sudah terkene tempiasnye.. muke die naik bintik2 merah.. hah sudah.. serious fuck aku lupe yg allergic ni ade posibility utk diperturunkan and too bad en suami ade allergic kt seafood.. so adam pon kne la.. dan lagi skali.. die terkene bintik2 merah last week.. bile check2.. aku tade makan seafood or mnde2 gatal yg lain.. rupe2nye.. aku makan telur.. ya Allah sayang.. itu pon u allergic ke adam? uwaaaaa... ilang kenikmatan dunie.. takleh makan telur ayam.. dh tuh telur ape yg aku boleh makan? telur ikan? adelah sgt tak suke howkayyyy? telur masin? boleh la.. tapi takleh mkn byk.. telur ape lagi? telur lembu.. haa.. seprais2.. haku suke yg ituhhh.. nk2 bile dibakar.. satu lagi telur aku suke.. wahahaha.. lu pikir la sndiri.. *dh off topic aku nihh*

kesimpulannye? aku mmg kne pantang la lps ni.. wuwu..



hopefully adam tak ngade2 camni.. wahahah..


oh.. ini sangat laaaaaa betol.. stupid ppl tu forgiven lagikk.. yg buat2 bodoh ni yg menyampah.. es stupidos!!!

6 comments:

Yummy Yum said...

jet...n3 ko kali ni nak citer pasal adam ke pasal kegersangan ko yang kena pantang 100 hari...hahahhahaha

myself said...

salam,

allergic kpd mknn ni biasanya disebabkan oleh kandungan protien dlm mknn tsbt. bila mknn tu masuk dlm bdn, tubuh akan 'baca' mknn tu sbg benda asing & start utk brtindakbalas. maka bnyk lah bhn2 kimia yg Tuhan buat keluar utk 'perangkap' bendasing tsbt.. salah satunya ialah histamine. kesan dr tindakbalas tulah yg jadi gatal, merah, bengkak dsb @ disebut jg sbg inflamasi..

gitu lah alkisahnya. jadi ubat yg akan diberikan ialah namanya anti-histamine. utk tahan histamine dpd keluar & sbb kan inflamasi. ada anti-histamine yg akan mnyebabkan ngantuk & ada yg tidak.

kalau tgh nyusu, kena bagi tau.. sbb ada anti-histamine ni & ubat2 lain yg leh masuk ke susu & kpd baby. itu yg tak mau.

ada gak yg sapu. sebaiknya JGN guna yg ada steriod!!

terbaik, ialah jgn @ kurangkan pggunaan sabun; ianya leh nyebabkan kulit jd kering & lagi gatal.
calamine will help. insyaAllah. & avoid d food dat cuases d allergic.

p/s: kalau x faham.. tanya Dr @ pharmacist yg leh bg penerangan, k.

HALIZA ZAINAL said...

aritu ainur pernah kene gak cause ayah dia ada resdung and aku termakan udang banyak sikit je.. padahal sebelum ni makan skor x plak kuar bintik merah tu.. klau kuar lagi ko pakai krim eloment kat adam..insyaAllah ilang bintik2 tu..buat camnakan breastfed baby kene try and error semua jenis makanan, baru tau mana satu ok atau tak pada baby. Aku skang takut makan durian.. naik merah2kat muka ainur dkat seminggu tu..cam jerawat plak..cause panas.nasib baik ada eloment..pkai malam..sok ilang.

hana_lalalala said...

i love teh last pic! nak t-shirt tu juga! hahaa

l i e y n said...

jet, itule pengorbanan seorang ibu!!!

ekha@bella said...

sian saim aku keno pantang mkn seafuds..huhu..sdp tu wei