Tuesday, September 20, 2011

blog bersawang pt 2..


ohh.. dh lame aku tak menulis blog.. haha.. lemak di segale tpt sudah tepu.. well.. just now, aku ade bace satu blog ni.. i'm kinda loyal reader to this blog.. thanks to my colleague cik elly yg memperkenalkan aku pd blog yg lawak die agak kasar tp sebenarnye mempunyai maksud tersendiri.. hahaha.. to that blog owner, as i promised, i give u credit kan?? aku tanak ckp banyak.. plz read her entry yg aku kopipes dan dah mintak kebenaran die utk share..her entry is about jealousy among friends.. jealousy is healthy.. but too much of it will kill u inside kan? aku pon seorang yg kuat jeles gak.. tp jeles aku bertempat dan sihat.. dulu statement aku "Jealous is so not my thing".. mase berbf gf, boleh pakai la.. seriously, aku jrg sgt la nk jeles2 kalau (mase tu ye) BF aku rapat ngan kwn2 perempuan die.. kecuali la kalau perempuan itu mendatangkan mudarat pd relationship tu.. haha.. tp dh lps kawen.. isk.. I rest my case la ye? hahaha.. nnt En suami gelak kt i.. muahahaha... korg phm2 sndiri la..

during our kindy years.. kte mesti penah ckp.. "jgn kawan ngan die awak, die jahat".. lalu, berlari2 la kwn kte tu menangis mengadu kt mak ayah die.. mase skolah rendah plak lain jeles die.. clasm8 kte ade brg2 cap Garfield.. kite mesti sibuk ajak mak ayah kte ke kedai utk membeli brg yg same.. masuk skolah menengah pulak jeles tgk bestfriend kte mase sekolah rendah rapat ngan kwn baru.. wahaha.. mase keje laaaaaaaaaaaaaaaaaaaagi la lain jelesnye.. "uishh.. org tu beli kete baru la".. die pon sibuk nk bli gak.. pade aku sikap ni tade kesudahan.. it will show dat u r making fool of urself.. org bli tu, die nk bli gak.. org ade kaler tin, die pon nk ade gak.. lps tu melebih2 sampai jatuh ke perangai membazir.. astaghfirullahalazim.. Jauhkan la aku dr sikap yg tak sihat ni.. dlm blog ni aku plg suke tang ayat laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaast skali.. (hint: aku tak penah ade kaler 24 or 36.. lbh2 lagi dlm tin..) sian kt aku kan? mak aku soh aku pakai kaler yg 12 yg pendek punye.. isk isk isk.. mak aku kate nk kaler byk2 watpe? bkn awk gune pon.. dh darjah 6 br aku merase pakai kaler 12 yg panjang yg cap Faber Castell tu.. alaaaa.. yg boleh jd water color tu.. huhu.. sedih kan? haha *gelak sambil nk nanges*

so here goes.. blog cik epal ijau yg santek.. i kopipes blog akak tau.. kalau korang nk bace, boleh click di SINI..

Kelmarin aku tweet dengan CPM and Mummy_Jade pasal ada member-member yang jeles.
Tak sangka rupanya ramai manusia-manusia yang takde life dalam dunia ni.

Membuatkan aku semakin realize dengan sorang member (member ke macam ni??) yang dalam pada nak buat baik dengan aku tu, semakin nampak jelesnya kat aku. Kalau setakat 'kawan baik' aku tu, aku tak heran sangat. Sebab aku pun bukan kenal dia sangat, kenal thru laki aku je. But aku takleh terima kalau orang yang jeles tu adelah kawan aku sendiri. Nak pulak kalau kawan tu kawan yang kita dah kenal like forever.


Benda macam ni selalu sangat jadi.

Pernah jadi kat aku.
Pernah jadi kat kawan kepada kawan aku.
Pernah jadi kat En Wan sendiri.
And mungkin jugak jadi kat korang.

Korang pernah ada experience berkawan punyalah lama dengan sorang ni time uni/skolah, tapi bila masing-masing dah keje, dah kawen, orang tu tend nak beat kau dalam semua hal. Kalau betul kau hebat aku takde hal. Ni bangsa yang kau sebenarnya takde apa sangat nak ditonjolkan tapi punyalah bangsatnya perangai, sampai sanggup mengada-adakan cerita. Hajat tu nak bagi orang impress la kan, tau-tau orang menyampah.


Orang macam ni selalunya dia akan bersembang tu konon-konon macam dia taknak ambik tau pasal kau la, tapi ujung-ujung korek. Contoh :

Scene 1

Dia : Eh, kau 10 tahun ada dah kat kompeni skarang?

Aku : Lebih kurang la.

Dia : Wahhhh. Dah manager la kot eh? -----> korek-korek 1.

Aku : Takde la. Tempat aku ramai lagi senior. Dorang naikkan senior dulu la.

Dia : Ohhh, asistant manager la kot niiiiii --------> korek-korek 2.

Aku : Takde la, aku senior exec je.

Dia : Dah 10 tahun keje pun still senior lagi? Iskk, kalau kat tempat aku, kau dah boleh naik AM dah ni ------> dalam ertikata lain "aku lagi tinggi position dari kau".

Aku : Wahhh, manager dah kau?

Dia : Ala, manager pun gaji aku ciput je. Tak sampai 20K dia bayar aku.

**yawnnnn**

Tapi bila mintak bisnes kad manjang je dah habis.



Scene 2

Dia : Eh, kau beli rumah lain eh?

Aku : Ha'ah.

Dia : Rumah banglo eh? -------> korek-korek 3 (tapi dalam hati berdoa mintak-mintak dia beli rumah teres je).

Aku : Tak la teres je.

Dia : Berapa kau beli rumah tu?

Aku : 700K

Dia : Eh, sama lah! Aku pun beli rumah baru gak, 700 lebih. ------> dia mesti lebih dari kau punya.

Aku : Oh ye ke? Bila nak pindah?

Dia : Tak sure lagi.

Tapi sampai ke sudah dia tak pindah-pindah.



Scene 3

Dia : Anak kau berapa dah?

Aku : 4

Dia : 4 dah? Pehhhh...pakai MPV la kot ni? ------> korek-korek 4.

Aku : Takde keje aku nak beli MPV, pakai keta biasa je sudah.

Dia : Alah, angkat je la Alphard satu. Baru 200K. Selesa. Bawak sedap je -----> nak bgtau dia pakai Alphard okkkk.

Aku : Nanti-nanti la beli MPV. BMW aku baru je dapat semalam.

DANGGGGGGGGGGGG!!!!


Kalau kau perasan, orang-orang macam ni dia suka pandang rendah kat kita. Dia tak pernah ada rasa :

- 'oh, dia beli rumah teres tapi mungkin ini rumah dia yang ke empat kot'

- 'dia pakai Kancil ni untuk jalan-jalan dekat je, kat rumah dia ada 4 bijik lagi kereta'

- 'dia just senior executive kat tempat keje tapi mungkin dia ada buat keje part time yang lain'.


Kepala hotak dia tu asik nak pandang orang rendah je sebab glabah nak tonjolkan diri sendiri.

Kepada orang-orang begini especially kawan aku tu, semakin kau try hard untuk mengorek pasal aku at the same time meng-up-kan diri kau, semakin jelas aku nampak yang kau sebenarnya takde apa-apa pun. Kau cuma ada bodoh je.

Sebab??

Sebab kau sebenarnya dah bagitau pada semua orang apa yang kau ada.
Dan benda yang kau ada tu semuanya benda biasa bagi orang lain.
Paling kesian bila benda yang kau ada adelah benda yang aku tak kisah pun kalau aku tak ada.

Sedih kan.
Kau ye ye je jaja kat orang yang kau ada ni, kau dapat ni, kau earn banyak ni, ujung-ujung aku buat muka selenga. Dalam hati aku cakap
'Kesiannnn, baru nak merasa'.

Nangis.

Rentikan ok tebiat macam ni?
Buruk sangat.
Nampak very the budak-budak Darjah 2 Putih.
Like
'Kita ada pensel kaler Luna 24 batang, awak ada?'


'Eleh, kita pun ada la kaler pensil Luna 24 batang. Mak kita beli yang dalam tin punya!'

Duhh!

3 comments:

hana_lalalala said...

hi jet!!!!!!!!!!!!!!!! lamanye tak blog. hehehe

l i e y n said...

I like the topic!!!

Beautiful^Devil said...

hana: hi.. i feel alive again after awhile.. haha..

kak lin: glad u like it.. *wink2*