Tuesday, April 20, 2010

contraceptive method..

yup.. as horny as it sounds.. kne la admit yg kte memerlukan'nye'.. wahahaha.. i know i do.. =) so i went to Klinik Nur Sejahtera located in Malay Town after getting an advice from my gynae.. he gave me some methods which are injection, IUD, implanon and Noriday pills.. so balik2 tu berbincang la diriku dgn en suami which method to take.. he said up to mu la shayang.. so i decided to try the injectables Depo Provera (a depot formulation of medroxyprogesterone acetate given as an intramuscular injection every three months).. so berangkat lah diriku ke Klinik Nur Sejahtera untuk menyerah diri..

sampai2 je kt klinik, ade 3 matrons kt situ.. bile aku melangkah masuk je..one of them tanye.. ye dik.. (adekah muke ku begitu mude utk masuk ke klinik2 camtu?) aku pon tersipu2 malu.. kak.. ari tu sy dh dtg ngan suami tny psl injections tu.. Prof Moc soh saye dtg sni.. pastu akak tuh pon ckp.. owh.. adik isi form dulu la.. smbl2 isi form tu die tny nk inject yg rm18 ke yg rm36? aku garu2 kpale.. sy pon tatau.. nnt sy tgk ubat ape.. aku bwk kuar small note yg Dr Moc bg.. and she wuz like.. owhh.. u breastfeed ke? ok2.. we'll give u Depo la.. lps isik form, die soh aku naik timbang.. hah? sekilo naik.. wahahah.. pastu die ckp.. ok, boleh g bilik blkg ye? aku pon pegi and the other nurse so aku meniarap.. inject kt punggung ye? wehehe.. malu la aii.. *blush* punggung saye tak santekk.. manyak selulit.. (okay2.. i made up dat dialogue).. nurse tu pon inject la.. agak la sakitnye.. time pregnant ari tu jab tetanus pon xsakit camni..so it's done and it cost me rm36.. the nurses told me dat i have to come back on the 6th of May sbb ubat tu expired dat day.. Doc ckp, kalau aku tak amek jab dh pon, it wud last abt 2-3 months pastu br bley pregnant..utk menstabilkan Depo ni, aku kne dtg 2 bln skali slame 3 kali.. pastu br once in every 3months..

betape senang hati beta.. wahahaha.. owhh.. the nurse tuh bitau yg my nxt period akan lame sket.. very true la itu.. aku period on the 2nd of April and darah period kering betol on the 19th of april which was yesterday.. tp kan dlm Islam, hari ke 16 tuh dh kne sucikan diri.. aku pon mandi la wajib.. but still kluar gak bendera Jepun tu.. i asked Dr abt it.. he said it's either u period up to 20days or u tak period lansung.. die nk tgk plak nxt jab cemane.. huhu.. aku sbnrny nk ngelakkan amek Noriday sbb i'm not an avid pill eater.. ubat demam pon aku tak nak mkn.. huhu.. tp kalau terpakse.. aku makan la gak kan.. we'll see how.. huhu..

4 comments:

Mycerra said...

panjangnye nama jab itu wahai jet .. pil tu sgt2 kecik ya laling telan xyah minum air pon boleh .... tp bagusnye jab tu klinik akan call kite to remind us the next jab rite :)

l i e y n said...

i also took the depo jab tu...tapi takde pun 2 bln sekali for the first 3 jab..terus je layan 3 bulan sekali. tapi case kak lieyn lain sikit sbb mmg langsung tak period. maybe sbb exclusive breastfeed...so far ok je ambik jab tu takde side effect. tapi pernah dengar tak nuva ring (kalau tak silap le)? baru tgk kat dlm TV. mcm senang je sebab kita boleh kuar n masukkan ring tu sendiri. tapi hormon gak tu. mungkin boleh tanya2 gak doc. tapi biasale kat kuantan ni, out dated sikit....

hana_lalalala said...

errrr im lost....

ekha@bella said...

aku pn amik depo. last week dh amik tuk 2nd injection. mmg sngat sakit kan kne tet kt bontot. tp de petuanye. after kne inject tu, mung sapu vicks, Insyaallah sakit die x melarat sangat. sehari dah ok. try k.